Citrusos szűz pesztós gombasalátával Kamado Chef grillen
írta: Billege Andras
A sertés szűz egy kiváló alapanyag, ha ízléses, finom és könnyű ételt szeretnénk készíteni. Gyorsan elkészül, mégis mindenki lenyűgöz elegáns megjelenése és fantasztikus íze
Hozzávalók:
- 3 db sertés szűz
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 10 szál friss kakukkfű
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 10 dkg parmezán sajt
- 10 dkg kesudió
- 1.5 dl olívaolaj
- 500 g gomba, kisfejű
- 250 g shitake gomba
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A sütést, a szűz pácolásával kezdem, amihez a citrusok lereszelt héját és a narancs levét elkeverem a zúzott fokhagymával, a kakukkfűvel, 0,5 dl olívaolajjal és a borssal. Nincs szükség hosszú pácolási időre, csak amíg a kamado eléri a megfelelő hőmérsékletet.
A kamadot indirekt sütésre szerelem fel a deflektorkövekkel és 120 fokra felfűtöm, boros hordó füstölőfával. Amikor a megfelelő hőmérsékletet eléri a gombákat és a szűzet a rácsra teszem kb 30 percig sütöm azokat. A szűz maghőmérséklete kb 55-58 fokos legyen.
Amíg a szűz és a gombák sülnek, a Thermomixben elkészítem a pestót. A kesudiót, a bazsalikomot, a fokhagymát és az olajat magas fokozaton 40 másodpercig aprítom. Sűrű pestót kell kélszíteni, a gomba levet fog engedni és ez a lé még ízesíteni és higítani fogja a pestót.
Amikor a szúz elérte a kívánt maghőmérsékletet, a deflektor köveket kiveszem és felfűtöm a kamadot 270-280 fokra és a szűzet direkt grillezéssel körbe pirítom.
Amíig a gombákat összeforgatom a pestóval, pihentetem a húst és csak ezután szeletelem fel és tálalom