Citrusos egész pulyka
írta: Peitli Csilla
Hosszú sütés és még hosszabb előkészület, de minden percét megéri. Egészben sült pulyka, kellemesen citrusos aromával.
Hozzávalók:
- 1 db pulyka
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 100 g szárnyas fűszerkeverék
- 3 ek olívaolaj
- 4 ek vaj
Elkészítés:
- Törülgessük szárazra a pulykát egy papírtörlővel kívül és belül.
- A citrom és a narancs héját reszeljük le, majd keverjük össze a fűszerkeverékkel és az olajjal.
- Tegyük a pulykát egy sütőtálba, és ezzel a keverékkel kenjük le a a bőrét és a belsejét alaposan.
- Fóliázzuk le az egészet és hűtőben pihentessük 24 órát.
- Sütés előtt vegyük ki egy órával és fűtsük fel a grillt alacsony-közepes hőfokra.
- A felesleges nedvességet itassuk le a pulykáról, majd kenjük le az olvasztott vajjal a bőrt.
- A citromot és a narancsot vágjuk gerezdekre, és tegyük bele a pulyka belsejébe.
- Készítsük elő a grillt indirekt grillezésre és egy marék füstölőfát is odatehetünk.
- Tegyünk egy csöpögtető tálcát pulyka alá és töltsük meg félig vízzel.
- Majd tegyük fel a húst, mellrésszel fölfelé a grillre a csöpögtető tálca fölé.
- Zárt tető alatt süssük a pulykát 3-4 órán keresztül, időnként forgatva a húst, hogy egyenletesen süljön.
- Amikor elkezd sötétedni a bőre, takarjuk le alufóliával.
- Húshőmérővel ellenőrizzük, hogy teljesen megsült-e, és ha igen, vegyük le a grillről.
- Felvágás előtt legalább 20 percig pihentessük egy vágódeszkán.