Hozzávalók:
- 4 db lazacfilé
- 120 ml olaj
- 30 ml citromlé
- 5 g chili pehely
- 1 marék friss bazsalikom
- 1 db shallot hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 g cayenne bors
- 8 g bors
- 15 g só
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a halat: távolítsd el egy csipesszel a nagyobb szálkákat, és egy kés élével kapard le a pikkelyeket.
- A páchoz keverd össze az olajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott hagymát és a fűszereket. A bazsalikomot vágd kisebb darabokra, és tegyél félre egy keveset a tálaláshoz is.
- Amikor a páclé elkészül egy fél dl víz hozzáadásával hígítsd fel az egészet, és öntsd bele egy zárható zacskóba.
- A zacskóba tedd bele a halakat, és oszlasd el a szeleteken a pácot. Majd zárd le a zacskót és tedd be a hűtőbe pihenni a halat 1 órára.
- Ha letelt az idő, vedd ki a halat, és pihentesd szobahőmérsékleten még egy fél órát vagy addig, amíg felfűt a grill.
- A kamadót melegítsd fel 180-200 °C-ra.
- A halat tedd fel a beolajozott rácsokra bőrével lefelé, és oldalanként süsd 4-5 percig.
- Bazsalikom levéllel és citromkarikával tálald.
Extra tippek:
- Ha meghagyod a lazac bőrét, akkor könnyebb egyben tartani a puhára sült halat, és nem esik szét majd az étel az első forgatásnál.
- Ha nem szereted a pikáns ízeket, hagyd el a cayenne borsot és csemege paprikával helyettesítsd.
Ha segítség kell a hal megfordításához, használj nagy grill lapátot.