Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával
írta: Peitli Csilla
A burgerek királynője, ha éppen le kell nyűgözni valakit!
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 adag marinara szósz
- 15 db mini mozzarella
- 6 db spenótlevél
- 4 ek mascarpone
- 2 db édeskömény
- 2 csomag retek
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk balzsamecet
- 1 db padlizsán
- 1 csokor bazsalikom
- marinara szósz: 1 db hagyma
- 1 db répa
- 2 ek zeller
- 5 dl passzírozott paradicsom
- 1 tk só
- 1 ek bazsalikom
- 1 ek oregánó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- ciabatta: 25 dkg liszt
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 2 dl víz
- 1 dkg élasztő
Elkészítés:
- A marinara szószt és a kenyértésztát készítsük elő előző nap.
- A szószhoz az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a répát és a zellert. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá. Beleszórjuk a szárított fűszereket is. Használhatunk friss fűszert is, azt a főzés végén tegyük bele.
- Addig főzzük, míg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek. Közben többször pótoljuk az elfogyó nedvességet vízzel, végül teljesen sűrítsük be. Nyomjuk bele a fokhagymát, pár percig még rotyogtassuk, végül zárjuk el. Kóstoljuk meg, sót, borsot, cukrot állítsuk be ízlés szerint. Felhasználásig félretesszük, hűtőben egy hétig simán eláll.
- A ciabattához valókat úgy nagyjából fakanállal összekeverjük, másnapig szobahőmérsékleten lefedve kelni hagyjuk. Akkor lesz jó, ha túlkel, majd összeesik.
- Másnap erősen lisztezett deszkára borítjuk, egyszer-kétszer átforgatjuk. Lisztezett kézzel teniszlabdányi darabokat tépünk belőle, sütőpapíros tepsin kör alakúra egyengetjük. 200-220 fokos sütőben gyorsan megsütjük, kivéve vízzel megspricceljük, hogy puha maradjon.
- A húspogácsához a hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon sárgára pirítjuk. Hozzákeverjük a marhahúshoz, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát. Diónyi gombócokat formálunk, négyet-ötöt egy pálcára nyomkodunk. Olajozott grillrácson minden oldalukat megsütjük, majd óvatosan lehúzzuk a pálcáról. A gombócokból sem árt többet sütni, míg a társaság várakozik, sült zöldséggel nagyon jól csúszik bor mellé.
- A spenótleveleket nagyobb darabokra tépkedjük, összeforgatjuk némi olajjal és balzsamecettel.
- Az édesköményt és a retket cikkekre vágjuk, a padlizsánt centisre szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, beolajozzuk a rácsot, megsütjük a zöldségeket.
- Tálalás előtt a zsemléket kettévágjuk, vágott felüket a grillen megpirítjuk. Az alsó részükre jön egy ek mascarpone, rá pár spenótlevél. Ráteszünk pár db húsgolyót, közéjük tépkedjük a mozzarellát. A tetejükre ültetünk a sült padlizsánból, erre kanalazzuk a marinara szószt, végül rátesszük a tetejét és gyorsan rögzítjük.
- A retket, a bazsalikomleveleket és az édesköményt összeforgatjuk kevés balzsamecettel, a hamburgerrel tálaljuk.