Carolina borda házilag
írta: Peitli Csilla
Az ínycsiklandó BBQ bordához ezúttal mindent te készíthetsz a fűszerkeveréktől a szószig. Igazi házias ízek a kamado grillről!
Hozzávalók:
- 1-2 db sertésborda
- ízlés szerint mustár
- 35 g pirospaprika
- 2,5 ek só
- 2 ek cukor
- 105 ek barna cukor
- 2 ek őrölt kömény
- 2 ek chili por
- 2 ek feketebors
- 1 ek cayenne bors
- 1 ek fokhagyma por
- 4,7 dl almaecet
- 115 g ketchup
- 1 ek csípős szósz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kamado grillt 150°C-ra és készüljünk indirekt grillezésre.
- A bordát (vagy bordákat) hártyázzuk le, és formázzuk téglalap alakúra, hogy egyenletesen süljön. (Ha több bordát sütünk egyszerre, akkor igyekezzünk őket egyformára készíteni.)
- A kellemes füstös ízért mehet fel egy kevés pekándió vagy tölgyfa is a faszénre.
- A rubhoz keverjük össze a pirospaprikát, 2 evőkanálnyi sót, a cukrot és a barna cukorból is 2 evőkanálnyit. Adjuk hozzá a keverékhez a köményt, a chilit, a feketeborsot, a fokhagyma port és a fekete bors nagyját is. Egy keveset tegyünk félre a BBQ szószhoz.
- A fűszereket jól dolgozzuk össze, majd tegyük félre egy kicsit.
- A bordákat kenjük bőségesen mustárral és a fűszerkeverékkel ízesítsük a húst mindenhol. (Nem kell rátenni az egészet, a BBQ szószhoz mindenképpen tegyünk félre 1 evőkanálnyit a keverékből, de a maradékot jól lezárt edényben tárolva később is felhasználhatjuk.)
- Tegyük a bordákat a grillre, a csontos felükkel lefelé, amíg szépen megkérgeződik, és eléri a belső hőmérséklete a 70-80°C-ot.
- Amíg sül a hús keverjünk össze egy kevés almaecetet ugyanannyi vízzel és ezzel spricceljük le a húst az első óra után sülés közben.
- A maradék almaecetet keverjük el a ketchuppal, a maradék barna cukorra, a cayenne borssal, a sóval és egy evőkanálnyi fűszerkeverékkel.
- Adjuk hozzá a csípős szószt is (ezt ízlés szerint akár el is hagyhatjuk) és melegítsük össze a pácot, hogy a cukor is teljesen felolvadjon.
- Amikor a húsnak már szép kérge van, tegyük alufólia hajóba a bordát és füstöljük még 2 órát, miközben legalább óránként kenjük le a BBQ mártással.
- Ahogy a hús eléri a 87-97°C-ot, és teljesen megpuhult, vegyük le a grillről.
- Felvágás előtt pihentessük legalább 10 percig és csak utána szeleteljük!