Hozzávalók:
- 4 db borjúszelet
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 g gyömbér
- 1 csokor koriander levél
- 80 ml száraz sherry
- 60 ml osztriga szósz
- 60 ml méz
- 10 ml chili szósz
Elkészítés:
- Először az első hat hozzávalóból készítsd el a pácot. A folyóssá melegített, de nem forró mézbe, keverd el a sherry-t, az osztriga szószt (ázsiai boltokban vagy nagyobb áruházláncokban már kapható), a chili szószt, végül az aprított vagy reszelt fokhagymát és a gyömbért.
- Pácold be a borjúszeleteket és hagyd állni legalább 15 percig szobahőmérsékleten, hogy a hús átvegye az aromákban gazdag szósz ízeit.
- Ezután jöhet a grillezés. A felmelegített grillrácsra – némi olajozás után – tedd fel a hússzeleteket, majd jöhet rá a fedő. 10-15 perc sütési idő elegendő is a vékony szeleteknek, de félidőben ne felejtsd el megfordítani a húst, hogy biztosan egyenletesen süljön meg a borjú.
- Miközben sül a hús, forrald fel a megmaradt páclét. 2-3 perc alatt besűrűsödik annyira, hogy tálaláskor alaposan meglocsolhasd vele még egyszer a hússzeleteket.
- A kissé összetépkedett koriander levelekről se feledkezz meg, ezeket a még forrón tálalt hússzeletek mellé kínáld.
Extra tippek:
- Ha nemcsak ízvilágban, de kinézetben is törekednél a távol-keleti konyha megidézésére, akkor a borjúszeleteket vágd apró csíkokra. Így a pácot is könnyebben magába szívja hús és pálcikával is könnyen fogyaszthatóvá válik a fogás. De a csíkok méreténél mindenképpen számolj a grilled rácsszerkezetével, nehogy lepotyogjon róla a finoman fűszerezett hús.
- Ha a nyári melegben nem szívesen hagynád kint a húst a konyhapulton, akkor hűtőben is érlelheted. De ebben az esetben legalább hat órás pácolási idővel számolj.
- Ma már többféle erősségű chili szósz közül válogathatsz, így akkor sem érdemes kihagyni az ételből, ha egyébként nem rajongsz a lávaként égető falatokért. Ebben az esetben nyugodtan használj például édes chilit.