Bográcsos pacal kamadóban
írta: SpaTrendOnline
2024-ben egyszerre dobbant az ország szíve pacal ügyben. A szegény emberek régi étele reneszánszát éli és ma már igazi trend a fogyasztása. Sok formában találkozhatunk vele, de a klasszikus verzió torony magasan tartja a stabil első helyet kis hazánkban. Nézzünk most egy sertéskörömmel készült verziót, faszén parázs felett.
Hozzávalók:
- 2 kg sertésköröm
- 1 kg marha csont
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- pár szem fekete egész bors
- őrölt babérlevél
- 4 kg tisztított pacal
- 16 dkg sertészsír
- 60 dkg vöröshagyma
- 3 db zöldpaprika
- 1 db csípős pirospaprika
- 1 kicsi konzerv sűrített paradicsom
- 4 evőkanál fűszerpaprika
- 15 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint fűszerkömény
- ízlés szerint majoranna
Elkészítés:
Alaplé hozzávalói: 2 kg sertésköröm, 1 kg marha csont, 2 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, pár szem egész bors, babérlevél.
Három órát főzzük az alaplevet, majd leszűrjük, a körömről a bőrt leszedjük, csíkokra vágjuk, hagyjuk kihűlni az alaplevet és leszedjük róla a zsírt.
Pacal elkészítése:
1. A 4 kg tisztított pacalt csíkokra vágjuk. Bő vízben 20 percig forraljuk, majd hideg vízzel átmossuk.
2. A zsíron a 60 dkg hagymát, az össze kockázott paprikákat kb 20 percig lassan pirítjuk, 20 perc után hozzátesszük a 10 gerezd durvára vágott fokhagymát és a paradicsompürét, majd a fűszerpaprika felét, 2 evőkanálnyit.
3. Gyorsan átforgatjuk a zsírban, majd mehet hozzá egy fél liter alaplé.
4. Összeforraljuk, majd hozzátesszük a pacalt, egy liter alaplét, sót, a borsot és a majorannát.
5. A főzés ideje 4,5-5 óra. Az utolsó órában mehet bele az összevágott köröm bőr.
6. Ha már jó puha a pacal, 2 evőkanál fűszerpaprikát teszünk bele és reszelünk hozzá 5 gerezd fokhagymát és további 20-25 percig főzzük.
7. Aki szereti a csípőset cseresznye paprikával ízesítheti a pacallal együtt tegyük bele, vagy végén adjunk hozzá chilipaprika karikákat ízlés szerint.
120-130 C-on a bográcstartóban rács nélkül készítjük.
Jó étvágyat kívánunk!