Bodzaszörp grillezett citrommal
írta: Peitli Csilla
A nyári kerti partik főszereplője lehet ez a bodza szörp, ami vízzel és borral egyaránt finom, hűsítő finomság alapja lehet.
Hozzávalók:
- 30 db bodzavirág
- 4 kg cukor
- 7 db citrom
- 6 l víz
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
- 5 liter vizet forraljunk fel 3,5 kg cukorral az oldalégőn. Ha felolvadt az összes cukor, akkor vegyük le és hűtsük.
- A maradék 500 g cukrot karamellizáljuk, és amikor már szép aranybarna a színe, öntsük fel 1 liter vízzel. Kicsit visszakeményedik a karamell, de szépen felolvad majd újra. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a korábban elkészített szirupot is.
- A grillt közben melegítsük elő magas hőfokra. A citromokat vágjuk vastagabb karikákra és kenjük le őket olajjal.
- A grillre felhelyezve süssük őket 3 percig, hogy szépen megpiruljon a felszínük. (Ha sikerül kicsit édesebb meyer citromot vennünk, akkor többet is grillezhetünk, amit frissen is fogyaszthatunk, édesen savanykás íze igazi csemege vagy koktélokhoz, halakhoz is kínálhatjuk.)
- A szirupos edénybe tegyük bele a citromokat és a bodzavirágokat. Ezeket nem kell lemosni, hogy minél több ízes virágpor rajtuk maradjon.
- Az így elkészített keveréket hagyjuk állni minél tovább, akár 5 napig is pihenhet egy sötét hűvös helyen, ha időnként megkavarjuk.