Bbq oldalas Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
A sertés oldalas a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, hiszen ki ne emlékezne a nagymama konyhájában terjengő sültoldalas illatára. De nem csak a hazai gasztronómia kedvelt alapanyaga, hiszen a bbq bölcsőjében az Egyesült Államokban is hatalmas népszerűségnek örvend, bár a stílusa és az elkészítése egészen más jegyeket mutat.
Hozzávalók:
- 1 db sertés oldalas
- 0,5 dl olívaolaj
- 50 g rub
- 20 g rub
- 1 dl BBQ szósz
Elkészítés:
Alapvetően a receptben st louis cut oldalasra van szükségünk, melyet egy éles késsel magunk is el tudunk készíteni, de ma már akadnak olyan hentes üzletek, ahol így meg is tudjuk vásárolni a húst.
Az oldalas csontos felénél egy kés segítségével megbontom a hártyát, amit papírtörlővel lehúzok. Az oldalasról a kiálló vékony részeket levágom, illetve a hús felőli oldalt is egyenletesen vastagra formázom.
Vékonyan átkenem olajjal, majd a kétféle rubbal fűszerezem (Suncity Szeged Pork rub, Suncity Szeged Balu rub). A Kamado Joe kerámia grillt 120 fokra fűtöm fel, a hőterelő lapokkal. A bbq ízhez nélkülözhetetlen füstöt cseresznye facsonkok adták.
Az oldalas sütési ideje 4-6 óra, 120 fokos sütőben. Az első 2 órában az oldalast nem nézegetem, hiszen minden sütő nyitás növeli a sütési időt. 2 óra után az oldalast spriccelem vízzel. A sütés utolsó fél órájában megkenem a bbq szósszal A bbq oldalas akkor tökéletes, ha a hús nem esik le a csontról, de szépen le lehet harapni róla