Bbq csirke Kamado Joe grillben
írta: Billege Andras
Ha a csirkét BBQ hőtartományban sütjük, egy egészen más dimenzió nyílik meg előttünk. Semmilyen más eljárással nem lehet ilyen szaftos csirkét készíteni, és ha nem a klasszikus 120 C fokon sütjük, hanem 135- 140 0C-on, még a bőre is roppanós lesz.
Hozzávalók:
- 1 db egész csirke
- 1 liter víz
- 50 g só
- 50 g Suncity brisket rub
- 1 dl South Smoke BBQ szósz
Elkészítés:
A sütést megelőző este előkészítem a csirkét. Egy szárnyas ollóval kivágom a gerincét, majd kiterítem. Lenyomom, amíg a mellcsont megroppan, és szépen ki tudom majd teríteni. A vízből és a sóból sóoldatot készítek és a csirkét éjszakára ebben pihentetem a hűtőben. Másnap sütés előtt 30 percre jeges vízbe áztatom, majd szárazra törlöm.
Kevés olajjal tapasztom rá a rubot. Közben a grillt 2 csonk boroshordó füstölőfával 135 fokra fűtöm fel. A csirkét a rácsra teszem sülni. Nagyjából 2 óra után 1 rétegben megkenem a bbq szósszal majd további 0,5-1 óra alatt éri el a mell a 74 C fokos maghőmérsékletet, miközben a comb is eléri az ideális 84 C fokos maghőmérsékletet.
Egy kevert salátával nem túl nehéz ebéd vagy vacsora.