Barna vajas kelbimbó
írta: Peitli Csilla
Egészséges köret, ami különleges ízeivel teszi feledhetetlenné a kelbimbót!
Hozzávalók:
- 500 g kelbimbó
- 4 ek vaj
- 100 g törökmogyoró
- fél kk só
- negyed kk bors
- 1 kk citromjéj
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt magas hőfokra.
- A kelbimbót mossuk meg és a nagyobb darabokat vágjuk ketté.
- A vajat tegyük fel egy serpenyőben olvadni és vegyük lejjebb közepes hőfokra. (Ha van oldalégő, akkor ezt a műveletet ott is csinálhatjuk.)
- Ahogy olvad a vaj, folyamatosan keverjük, nehogy megégjen. Amikor felhabzik a vaj, folytassuk a keverést. Ahogy csökken a habzás, látni fogjuk, ahogy a vaj elkezd barnulni és az illata is picit megváltozik. Egészen addig pirítsuk a vajat, amíg egyenletes barna színt nem kap, majd gyorsan vegyük le és öntsük át egy nagyobb edénybe.
- Adjuk a vajhoz a kelbimbót, a durvára tört mogyorót és fűszerezzük a sóval, borssal.
- Rázogassuk össze az egészet, majd tegyük fel a grillre sütni az egészet egy serpenyőben vagy grill lapon.
- Süssük körülbelül 10 percig az egészet, időnként kavarjunk egy kicsit bele, hogy egyenletesebben piruljon.
- Amikor levesszük a grillről a köretet, szórjuk meg a reszelt citromhéjjal és még melegen kínáljuk.