Hozzávalók:
- A húshoz:
- 3-4 szelet angus marhapofa
- JD’s BBQ – Cocoa-Chipotle RUB
- JD’s BBQ – Spicy Coffee RUB
- A pároló léhez:
- 5 dl Marha alaplé
- 1 ek JD’s BBQ - SPG
- 1-2 tk őrölt kömény
- 1 db fahéj (egész)
- 4-6 db szegfűszeg
A szegfűszeg a téli sütemények és forralt bor révén vált ismertté nálunk, pedig a kirívóan sok illóolajat tartalmazó virágbimbóban sokkal több lehetőség rejlik. Erősen aromás, szó szerint csípős fűszer, ami remek párost alkot a paradicsommal, a borral és a fahéjjal. Gyümölcsös ételek és alkoholos italok készítésénél is érdemes gondolni rá, de a tartalmasabb (vörös, vad) húsok mártásait is fel lehet dobni vele. Emellett használható savanyúságok készítésénél, és régi receptek tanúsága szerint véres hurkába is került.A szegfűszeget adó növény a mirtuszfélék családjába tartozik, és trópusi környezetben nevelkedik, ma főként Afrikában és Madagaszkáron termesztik. A fűszert a még ki nem nyílt virágbimbóból készítik szárítással, ez után általában egészben értékesítik, de létezik belőle őrölt változat is. Illóolajai érzéstelenítő és antibakteriális hatásúak, ezért fogfájásra is javasolják a szegfűszeg szétrágását. Emellett erősíti a gyomrot, segít a bélrendszer fertőtlenítésében, és az olaja a viszketést is csökkenti. Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is használja.
További receptek, melyekben szegfűszeg található
- 0,5 tk oregánó
Az olasz konyha klasszikus zöldfűszere, melynek a szárát és tojásdad alakú apró leveleit használjuk a fűszerezéshez. Szárítva vagy konyhakerti növényként frissen is népszerű tészták, pizzák vagy akár zöldségek ízesítéséhez. Remek párost alkot a paradicsommal.Régen gyakran használták Magyarországon majoránna helyett a különféle receptekben, ami egyébként közeli rokona az oregánónak. Erre utal egyik magyar elnevezése, a vadmajoránna is, de hívják még szurokfűnek és balzsamfűnek is a magyarok.
További receptek, melyekben oregánó található
- 3-5 gerezd fokhagyma
- 1 fej fehérhagyma/vöröshagyma (vegyesen apró és nagykockákra vágva)
- A salsa-hoz:
- 3-4 db paradicsom
- 3-4 db jalapeno paprika
A Mexikóból származó jalapeño paprika a közepesen erős chilik közé tartozik. Az erősséget adó kapszicin tartalma változó, 2500 és 8000 közé esik a Scoville skálán. (Az erősen csípős magyar paprikák általában 1500-2500 pontot kapnak a listán.) Mexikóban és Amerikában hatalmas területeken termelik több fajtáját. Létezik erősebb és enyhébb változata is, de mindegyikre igaz, hogy főként még éretlenül, zölden takarítják be. Nagy részét feldolgozzák (szószokba, fűszerekbe kerül), kisebb részét zölden majd pirosan értékesítik. A megpirult jalapeñóból készítik füstöléssel és szárítással a chipotle paprikát. Az akár egy méteresre is megnövő Capsicum annuum bokros növény 25-30 darab 5-10 centiméter hosszú paprikát terem, melynek színe a méregzöldtől a sötétpirosig változik az érés során. Ritkább esetben végig zöld marad a paprika, amelynek húsa viszonylag édes. Az erőt a magok tartalmazzák, ezek eltávolításával egy kellemes ízű, húsos paprika marad vissza. Felhasználása nagyon sokoldalú: ugyanúgy készül belőle savanyúság, mint grillen sütött változat. Lehet tölteni és füstölni, pácokba, mártogatósokba pedig tökéletes a jalapeño zselé.
További receptek, melyekben jalapeno paprika található
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss koriander
Ősidők óta használt fűszer, a Földközi-tenger vidékéről származik. A koriander cukrot, illóolajat, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz. Kolbászok, sült húsok, szószokhoz, pácokhoz használják általában, de kitűnő ízesítője lehet süteményeknek, likőröknek is. Frissen felhasználva a legjobb, vizes papírba göngyölve a hűtőben pár napig friss maradhat. Zöldségeseknél, gyógyszertárakban és élelmiszerboltokban is megtalálható.
További receptek, melyekben friss koriander található
- 1 db lime leve
- 0,5 tk JD’s BBQ – SPG
- 0,5 konzerv hámozott kockázott paradicsom konzerv
- A fűszeres rizshez:
- 30 dkg rizs
- 1 ek JD’s BBQ – Basic RUB
- A burrito összeállításához:
- ízlés szerint reszelt cheddar sajt
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint konzerv kukorica
Elkészítés:
Barbacoa:
A húst trimmelés után JD’s BBQ Cocoa-Chipotle rubbal, majd vékonyan Spicy Coffe RUB-bal fűszerezzük és kb 30 percet pihenni hagyjuk. Pihentetés után 125-130 fokra előmelegített smokerben, vagy indirekt grillen előfüstöljük őket kb 2-3 órát, vagy maximum 75-80 fokos maghőig.
Egy dutch oven-be öntjük az alaplevet, az alaplébe tesszük a fűszereket (igény esetén előre össze lehet őket darálni, vagy mozsárban törni), összeforraljuk egyszer, majd visszavesszük a hőt, hogy csak gyöngyözzön, és bele helyezzük az előfüstölt húst. Lefedve gyöngyözni hagyjuk egészen addig, míg a hús „pulled”, azaz könnyen téphető állagúra párolódik a fűszeres lében.
Miután a hús elkészült, kivesszük a dutch ovenből, széttépjük. A tépésnél a főzőlével pótolhatunk nedvességet, de csak annyit, hogy ne áztassuk el a húst.
Salsa:
A zöldségeket apróra kockázzuk, ízlés szerint fűszerezzük SPG-vel, meglocsoljuk a lime levével, és annyi paradicsom konzervet adunk hozzá, ami nem áztatja el, de már mártogatós állagúvá teszi a salsa-t.
Tálalás:
A tortilla lapot kicsit előpirítjuk, majd ráhalmozzuk a tépett húst, a rizst, tejfölt, kukoricát és reszelt cheddar-t. A tortillát feltekerjük és srégen keresztbe vágjuk. A salsa-t mártogatós formájában egy tálba tálaljuk mellé.