Grillezett tavaszi bárány nyárs ropogós salátával
írta: Peitli Csilla
Szaftos és füstös bárány falatok, savanykás és roppanós zöldségekkel tálalva különleges tavaszi alkalmakra!
Hozzávalók:
- 600 g Báránycomb
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 ek alma ecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 marék friss kakukkfű
- 1 db kígyóuborka
- 6 db retek
- 1 db édeskömény
- fél kk cukor
Elkészítés:
- A fokhagymát egy csipet sóval pépesítsük egy mozsárban (vagy késsel), majd keverjük össze az olajjal, két evőkanálnyi ecettel és az apróra vágott kakukkfűvel.
- A bárányhúst kockázzuk fel 2-2,5 cm-es darabokra.
- A fokhagymás pácból tegyünk félre egy evőkanálnyit és a többit öntsük a húsra. Jól forgassuk át az egészet, hogy mindenhol pácolódjon a hús.
- Pihentessük hűtőben a sütésig (legalább 2 órát álljon!)
- A körethez vágjuk fel az uborkát, a retket és az édesköményt is kis darabokra, szórjuk egy egy kevés sóval és a cukorral, majd locsoljuk meg az ecettel és forgassuk össze! (Zöldfűszernek használhatunk egy kevés kaprot a saláta ízesítéséhez.)
- A salátát a hús sütése előtt legalább fél órával előbb készítsük el, hogy összeérjenek az ízek. (Akár előző nap is összeállíthatjuk.)
- A grillt melegítsük elő.
- A húsokat húzzuk nyársra és oldalanként 3-4 perc alatt süssük készre.
- Ahogy forgatjuk a nyársakat, a maradék páclével kenjük le a húst.
- A bárány falatokat a friss és ropogós salátával tálaljuk!