Bárány kebab az otthoni grillről
írta: Peitli Csilla
Ízletes bárány kebab, amit kezdők is bátran bevállalhatnak. Hosszú ugyan az előkészület, de a sütés egyáltalán nem bonyolult!
Hozzávalók:
- 1 kg darált bárányhús
- 2 kk őrölt kömény
- fél kk fahéj
- 4 kk só
- 2 kk fekete bors
- 2 kk szárított koriander
- 1 kk szárított oregánó
- 1 db tojás
- 50 g zsemle (panko) morzsa
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g bacon
- olaj
- 1 db vöröshagyma
Elkészítés:
- Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst és adjuk hozzá a köményt, a fahéjat, a koriandert, az oregánót, a sót, a borsot, a tojást és a zsemlemorzsát.
- Jól keverjük össze és letakarva tegyük a hűtőbe pihenni. Legalább 2 órát, de még jobb, ha egy egész napot érlelődik a hűtőben.
- Sütés előtt, egy aprítóban daráltjuk finomra a bacont, a hagymát és a fokhagymát.
- Az így kapott sima pasztát keverjük össze a darált húsos masszával és ha kell daráltjuk le még együtt is, hogy egy homogén egységet kapjunk.
- Ezután nedves kézzel formáljunk egy 20 cm-es hosszú húsoszlopot, amit tekerjünk be szorosan alufóliába. A végeket zárjuk le és húzzuk nyársra a húst!
- Tegyük fel a nyársat a grillre és süssük 1,5 órát, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 70°C-ot. Időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.
- Amikor átsült a hús, emeljük meg a grill hőmérsékletét 250°C-ra, távolítsuk el az alufóliát és pirítsuk körbe, majd vágjuk le a pirult részeket és folytassuk a hús sütését, amíg meg nem pirítottuk az egészet.
- Közben készíthetünk friss zöldsalátát, apríthatunk hagymát, paradicsomot, uborkát és összeállíthatunk egy fokhagymás görög joghurtot (egy kis só, bors, fokhagyma és citromlé segítségével).
- A zöldségeket, az öntetet és a húst halmozzuk egy pitára vagy tortillára és kész is. Az erős kedvelőknek jöhet rá egy kis Erős Pista vagy Sriracha szósz!