Bárány nyak és lapocka low and slow

írta: --DELETED--

 

“A szopós bárányhoz recept igazából nem is kell, ez az ártatlan jószág, bárhogy készítik, mindenképp finom.”

 

 

 


Elkészítési idő: 300 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Faszenes grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 1 kg Bárány nyak
  • 1-1,5 kg Bárány lapocka

Elkészítés:

Ezúttal egy KEG 2000 kamadoba kerül be egy bárány nyak és egy lapocka, hogy lassan, hosszú ideig készüljenek a füstben. Az ily módon megsütött bárány teljesen más végeredményt hoz, mint ha nyárson vagy sütőben, közepes-magas hőmérsékleten sütnénk. 

 

A lapockát fűszeres sóoldattal injektáltam, és egy éjszakát pihent, majd sütés előtt kapott egy kis SPG-t (salt-pepper-garlic), a nyakkal együtt. A KEG-et 115 fokon stabilizáltam, betettem a vízesedényt, ami egyrészről segít a hő stabilizálásában, másrészről így megvalósul az indirekt sütési mód, illetve a víz párás közeget biztosít, ami segíti a hús füstfelvevő képességét. Körtefa füsttel, sütöttem a húsokat nagyjából 3 órát, majd 78 fokos maghőnél csomagoltam és újabb két órát ment, míg meg nem adta magát, azaz érezhetően vajpuha lett. A maghő 92-94 c volt ilyen tájt. Egy óra pihentetés után a lapocka hozta a tőle elvárhatót, de a nyak volt az, ami döbbenetesen jó lett. Tudtam eddig is, hogy a bárány nyak komoly csemege, de hogy a low&slow sütés ilyen jól áll neki, az meglepetésként hatott.

 

 

 



Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.