Bárány nyak és lapocka low and slow
írta: --DELETED--
“A szopós bárányhoz recept igazából nem is kell, ez az ártatlan jószág, bárhogy készítik, mindenképp finom.”
Hozzávalók:
- 1 kg Bárány nyak
- 1-1,5 kg Bárány lapocka
Elkészítés:
Ezúttal egy KEG 2000 kamadoba kerül be egy bárány nyak és egy lapocka, hogy lassan, hosszú ideig készüljenek a füstben. Az ily módon megsütött bárány teljesen más végeredményt hoz, mint ha nyárson vagy sütőben, közepes-magas hőmérsékleten sütnénk.
A lapockát fűszeres sóoldattal injektáltam, és egy éjszakát pihent, majd sütés előtt kapott egy kis SPG-t (salt-pepper-garlic), a nyakkal együtt. A KEG-et 115 fokon stabilizáltam, betettem a vízesedényt, ami egyrészről segít a hő stabilizálásában, másrészről így megvalósul az indirekt sütési mód, illetve a víz párás közeget biztosít, ami segíti a hús füstfelvevő képességét. Körtefa füsttel, sütöttem a húsokat nagyjából 3 órát, majd 78 fokos maghőnél csomagoltam és újabb két órát ment, míg meg nem adta magát, azaz érezhetően vajpuha lett. A maghő 92-94 c volt ilyen tájt. Egy óra pihentetés után a lapocka hozta a tőle elvárhatót, de a nyak volt az, ami döbbenetesen jó lett. Tudtam eddig is, hogy a bárány nyak komoly csemege, de hogy a low&slow sütés ilyen jól áll neki, az meglepetésként hatott.