Hozzávalók:
- 1 db egész hal
- 7 g só
- 7 g bors
- fél marék thai bazsalikom
- fél marék cilantro
- 1 ek olívaolaj
- 4-5 db banánlevél
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grill közepes hőfokra.
- Amíg a grill melegszik, készítsd elő az egész halakat.
- A pikkelyezés és a belsőségek eltávolítása után öblítsd ki belül a halat, majd töröld mindenhol szárazra.
- A hal testét mindkét oldalt vágd be három átlós vágással, hogy a hús jobban sülhessen. Vigyázz arra, hogy ne vágd át teljesen a húst.
- Ezután jöhet a fűszerezés. Kend ki belül a halat sóval, és borssal. Majd töltsd be a belsőségek helyére az apróra vágott zöldfűszereket. A halat egy zsinórral vagy szilikon gyűrűvel tekerd át, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- Kívülről olajozd be a halat egy szilikonos ecset segítségével, és még rözsölj egy kis sót és borsot a bőrbe.
- A grill forró rácsára, helyezz több rétegben banán levelet, majd erre fektesd fel a halat.
- A hal vastagságától függően 8-10 perc múlva fordítsd rajta egyet, és süsd újabb 8-10 percig.
- Citromszeletekkel tálald.
Extra tippek:
- Ázsiai különlegességeket kínáló üzletekben gyakran kapható fagyasztott banán levél. Langyos víz alatt engedd ki, mielőtt a grill raknád őket.
- A levelek sütés közben bebarnulása, a végeik felkunkorodása teljesen természetes. A levelek pirulásától kap egy enyhe édeskés, füstös ízt a hal, ami megadja a banánlevelekben sütés apropóját.
- Pisztráng helyett bármilyen egész, folyami halat használhatsz, de méretükhöz igazítsd a sütési időt.
- Banánlevél hiányában használj alufóliát több rétegben a sütéhez.