Ázsiai zöldséges Csirke Kamado Joeban
írta: Billege Andras
Az ázsiai konyha jellemzője a gyorsaság és a frissesség. Sok zöldség, fűszeres ízek és általában rövid főzési idő. A mai ételünk is nagyon gyorsan elkészül. Érdemes elkalandozni az ázsiai gasztronómia világába, hiszen könnyen, gyorsan varázsolhatunk különleges ízeket az asztalra
Hozzávalók:
- 300 g csirkemell filé
- 0.5 db piros kaliforniai paprika
- 0,5 fej fejes káposzta
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg gomba
- 0,5 evőkanál friss gyömbér reszelve
- 2 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál osztriga szósz
- 3 evőkanál édes chiliszósz
- ízlés szerint rizsecet
- ízlés szerint lime leve
- 1 evőkanál kínai ötfűszer-keverék
Elkészítés:
A Kamado Joeban ismételten az edénytartót használom, az öntöttvas wokkal.
A kamadot felfűtöm 300 fokra és közben feldarabolom a zöldségeket. A répát vékony karikákra, a hagymát 6-8 darabra, a gombát nagy cikkekre, a paprikát vékony csíkokra, a káposztát és a fokhagymát vékonyabb szeletekre. Amikor a zöldségekkel elkészültem, a csirkemellet is csíkokra vágom és befűszerezem az ötfűszer fűszerkeverékkel
A forró wokba olajat öntök és a csirkemell csíkokat néhány percig pirítom. Ezután hozzá adom a feldarabolt zöldségeket a paprika és a gomba kivételével. Nagyjából 10 percig pirítom a zöldségeket is. Amíg a zöldségek és a hús pirul, összeállítom a szószt, a lereszelt gyömbérből, szójaszószból, halszószból, osztrigaszószból és az édes chiliszószból. Az ízek egyensúlyát a rizsecettel és a lime levével állítom be.
Amikor a 10 perc letelt, a zöldségekhez adom a gombát és a paprikát, majd ráöntöm az elkészített szószt és további 5 percig pirítom, majd pedig vízben elkevert étkezési keményítővel sűrítem.
Üvegtésztát vagy főtt tésztát forgatok hozzá tálalás előtt, majd karikára vágott újhagyma szárral és aprított kesudióval szórom meg.