Ázsiai pulled marhahús szendvics grillen készítve
írta: Peitli Csilla
Ez az ízletes, omlós fogás rendkívül népszerű az ázsiai országokban, ahol puha, gőzölt zsömlékben (Gua Bao) kínálják! Készülj hosszú sütésre és igazi ízrobbanásra!
Hozzávalók:
- 800 g marha szegy
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db vöröshagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 ek olaj
- 1,5 ek ötfűszerkeverék
- 1 ek sambal
- 2 ek barna cukor
- 1 ek chili pehely
- 120 ml szójaszósz
- 1 ek hoisin szósz
- 100 ml víz
- 1 kk só
- 1 kk bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a (The Bastard) kamado grillt 150°C fokra.
- Amíg melegszik, karikázzuk fel a hagymát, vágjuk apróra a fokhagymát és pucoljuk, majd reszeljük le a friss gyömbért.
- Amikor készen áll a grill a sütésre, tegyünk fel gy holland sütőt és hevítsük fel benne az olajat.
- A húst közben szórjuk meg az ötfűszerkeverékkel, majd a felmelegített olajban pirítsuk le a hús minden oldalát.
- Amikor szép barna a hús, vegyük ki a tálból és tegyük félre.
- A visszamaradt olajon pirítsuk le a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a sambalt.
- Ezután adjuk hozzá a barna cukrot és a chili pelyhet. Keverjük össze, majd húzzuk le az egészet a tűztől.
- Készítsük elő a grillt indirekt sütésre. Tegyük be a reflektor követ és állítsuk a hőfokot 100-120°C közé.
- Tegyük vissza a húst az edénybe, majd rakjuk vissza az egészet a grillre.
- Öntsük hozzá a vizet és a szójaszószt, majd tegyük fel az edény tetejét.
- Zárt tető alatt süssük a húst 4 óra hosszát, majd tető nélkül további 2 órát süssük.
- Közben ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk.
- A hús akkor készült el, amikor egy villával is könnyen szálaira tudod szedni.
- Amikor már könnyen omlik a hús, szedjük szálaira az edényben és adjuk hozzá a hoisin szószt.
- Ezután keverjük össze a visszamaradt lével az egészet és kész is szervírozásra.
- Az autentikus ízélményért készíthetünk gőzölt Gua Bao zsömléket, amit reszelt uborkával, pácolt répacsíkokkal, újhagyma karikákkal és omlós marhahússal töltünk meg.