Az angol királynő kedvenc desszertje grillen
írta: Frankó Rita
II. Erzsébet brit királynő volt az Egyesült Királyság leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója, őrá emlékezik most az egész világ. A Buckingham Palota korábbi királyi séfje elárulta, Erzsébet királynő rajongva szerette a csokoládét. A királynő kedvence Broil King grillen készítve valóban fejedelmivé emeli az étkezést.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál olvasztott vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 60 g étcsokoládé darabkora törve
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál hideg tej
- 1 csipet tengeri só
- 1 csipet cayenne bors
- 1 csipet őrölt fahéj
- 2 nagy tojásfehérje
- kristálycukor a szuflé forma behintéséhez
- szárított narancshéj
Elkészítés:
A mártáshoz:
2/3 csésze zsíros tejszín
5 teáskanál barackpálinka, vagy likőr
2 teáskanál cukor
1 csipet tengeri só
60g étcsokoládé, apróra vágva
Elkészítés
Melegítse elő a grillt 190 °C-ra. Egy peremes tepsit kibélelünk alufóliával.
Mindkét szufflé forma teljes belsejét megkenjük vajjal. Hintsük meg cukorral és vonjuk be minden oldalát. Öntsük ki a maradék cukrot a formából.
Helyezzük a csokoládét egy fém keverőtálba. Tegyük egy 3 csésze forró vízzel felöntött serpenyő fölé, és állítsuk lassú tűzre az oldalsó égőt. Nem szabad a vizet forrni hagyni, csak gyöngyözni és melegíteni addig, amíg a csokoládé elolvad.
Olvasszunk fel 1 evőkanál vajat egy serpenyőben, közepes lángon az oldalégőn. Sűrítsük be a liszttel, addig kevergetve, míg a vaj be nem sűrűsödik. Csökkentsük a hőt alacsonyra. Keverjük hozzá a hideg