Aranygaluska egy kis csavarral
írta: Billege Andras
Sokan, amikor megérezzük az aranygaluska illatát, gondolatban visszarepülünk a nagymama konyhájába. Most ezen a klasszikus édességen csavarunk egyet.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl mandulatej
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 70+40 g vaj
- 300 g dió
- 100 g barnacukor
Elkészítés:
A mandulatejet és a vajat addig melegítem, amíg a vaj picit megolvad. Ne legyen forró!
A liszthez keverem a cukrot, a sót, a szárított élesztőt, a citromhéjat és a tejes vajas keveréket valamint a tojások sárgáját.
Lágy tésztát dagasztok belőle és 40 percre meleg helyre teszem, hogy a duplájára kelhessen. Amikor megkelt 1 cm vastag lappá nyújtom és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A „galuskákat megforgatom olvasztott vajban majd a darált dió és cukor keverékében.
Kivajazott formába teszem és újabb 40 percig hagyom kelni.
Közben az Imperial gázgrillbe pizzakövet teszek, és 180 fokra melegítem úgy, hogy a pizzakő alatti gázégők a legkisebb fokozaton mennek.
Kb. 40 percet sütöm, míg a teteje is aranybarna lesz.
Vanília sodóval tálalom, amit szintén mandulatejből készítek. A mandulatejet a félbevágott vaníliarúddal és ízlés szerinti mennyiségű barnacukorral felforralom. Közben 6 tojás sárgáját 80g liszttel elkeverem csomómentesre. Lassan a tojásokhoz öntöm a tej 1/3 részét, gyorsan elkeverem és vissza öntöm a maradék tejhez. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg besűrűsödik.