Aranygaluska egy kis csavarral

írta: Billege Andras

 

Sokan, amikor megérezzük az aranygaluska illatát, gondolatban visszarepülünk a nagymama konyhájába. Most ezen a klasszikus édességen csavarunk egyet.

 

 

 


Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Gázgrill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 dl mandulatej
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 70+40 g vaj
  • 300 g dió
  • 100 g barnacukor

Elkészítés:

 

A mandulatejet és a vajat addig melegítem, amíg a vaj picit megolvad. Ne legyen forró!

A liszthez keverem a cukrot, a sót, a szárított élesztőt, a citromhéjat és a tejes vajas keveréket valamint a tojások sárgáját.

Lágy tésztát dagasztok belőle és 40 percre meleg helyre teszem, hogy a duplájára kelhessen. Amikor megkelt 1 cm vastag lappá nyújtom és egy kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A „galuskákat megforgatom olvasztott vajban majd a darált dió és cukor keverékében.

Kivajazott formába teszem és újabb 40 percig hagyom kelni.

Közben az Imperial gázgrillbe pizzakövet teszek, és 180 fokra melegítem úgy, hogy a pizzakő alatti gázégők a legkisebb fokozaton mennek.

Kb. 40 percet sütöm, míg a teteje is aranybarna lesz.

Vanília sodóval tálalom, amit szintén mandulatejből készítek. A mandulatejet a félbevágott vaníliarúddal és ízlés szerinti mennyiségű barnacukorral felforralom. Közben 6 tojás sárgáját 80g liszttel elkeverem csomómentesre. Lassan a tojásokhoz öntöm a tej 1/3 részét, gyorsan elkeverem és vissza öntöm a maradék tejhez. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzöm, amíg besűrűsödik.

 

 

 

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.