Hozzávalók:
- 1 csomag linzertészta
- 1 kg körte
- 450 g áfonya
- 3 g fahéj
- 1 g őrölt koriander
- 10 g narancshéj
- 160 g mandula
- 160 g cukor
- 80 g barna cukor
- 120 g liszt
- 15 g tápióka gyöngy
- 60 g vaj
Elkészítés:
- Az előre csomagolt linzertésztát hajtogasd ki és bélelj ki vele egy 22-24 cm-es formát, majd az edény szélén túlnyúló tésztát vágd le.
- Hámozd meg a körtét, vágd ki a magházát és aprítsd fel kis (kb. 1 cm-es) darabokra. Add hozzá a tisztított áfonyát és narancshéjat.
- Ezután egy kisebb tálban kevert össze a fehér cukrot, a beáztatott tápiókát, a fahéjat és a koriandert, majd ezzel a keverékkel szórd meg a gyümölcsös mixet.
- A fűszerezett gyümölcsökkel töltsd meg a tésztát, majd szórd meg a mandula darabokkal.
- A tetején lévő morzsalékos tésztával a barnacukrot, a lisztet és a (hideg) vajat dolgozd össze, majd terítsd be vele a gyümölcsös réteget.
- 210 °C-ra felmelegített grillen süsd a süteményt 15 percig, majd mérsékeld a hőfokot 180 °C-ra és így süsd a tésztát további 45 percig.
- Amikor a tészta széle aranybarnára változik és a gyümölcsös rész forrni kezd, elkészült a sütemény.
Extra tippek:
- Vanília vagy sztracsatella, tejszínes fagylalttal tálalva különösen finom. A hideg fagyi és a meleg sütemény kontrasztja nyáresti étkezések fénypontja lehet.
- A szeleteléssel várj addig, amíg egy kicsit kihűl a desszert, vagy eleve kanállal adagold kisebb tálkákba.
- A desszert más gyümölccsel is kipróbálható. Ezzel a fűszerezéssel kiváló a szilvás és a meggyes pite is.