Hogyan óvd az öntöttvas grillrácsaidat?
- írta: Peitli Csilla
- 2022.03.26
Az öntöttvas remek alapanyag grillezéshez, nem hiába szerették annyira régen. Edények, serpenyők és rácsok ma is szép számmal kaphatóak öntöttvasból, amelyekkel ha jól bánunk örök darabként segítik a grillezést. Sőt, egy kis törődéssel a leragadást is elkerülhetjük!
Az öntöttvas tálak és rácsok felületén a használat során egy zsírokból, olajokból álló bevonat képződik, amelyik megakadályozza az ételek leragadását. Ráadásul a vas rozsdásodását is megakadályozza. A videóban megnézheted, hogy az első használat előtt és a későbbiekben milyen lépésekre lesz szükséged, hogy tökéletesen bejáratott öntöttvas felületen süthess minden grillezésnél.
1. Forrósítsd fel a grillt 10 percre!
2. Kapcsold ki, és kend le ízesítetlen olívaolajjal vagy vajjal a rácsokat vagy edények sütőfelületét. A két oldalú rácsok mindkét oldalát kend le.
3. Forrósítsd fel újra a grill 10 percre.
4. Mérsékeld a grill hőfokát közepesre és zárt tető alatt tartsd ezt a hőfokot 30 percig, hogy az olaj rásülhessen a felületre.
5. Kapcsold ki a grillt és hagyd kihűlni.
Elsőre talán bonyolultnak tűnhet a feladat, de ne aggódj, hamar rutinná válik, és a felület garantáltan meghálálja a gondoskodást! Ez az időtállóság és a megfelelő kezelés mellett könnyű használhatóság teszi olyan népszerűvé az öntöttvas grilleszközöket, amelyeket nemhogy évekig nyüstölhetsz, de a következő generációnak is simán átadhatod majd.