Milyen ételeket süss az eltérő grillrácsokon? Tippeket adunk!
- írta: SpaTrendOnline
- 2015.07.021
Jó esetben a kerti grilledhez többféle grillrács is tartozik. A megjelenésbeli különbségek mellett maguk az anyagok is eltérnek egymástól, így mindegyik más-más étel készítésében jeleskedik.
Öntöttvas
A nagyszerű hőtartása és egyenletes hőleadása miatt elsősorban húsok sütésére alkalmas. A magas hőfokot elérő rácsok nagyon szép grilljelet hagynak, a vaslapok pedig tökéletesek a húsokon lévő kéreg képzésére. Steakek, egyéb hússzeletek és pizza sütésére is kiváló. Mindent, amit hirtelen kell sütni, süss öntöttvason.
Kerámiabevonatú rács
Hasonló képességei miatt a felhasználási köre is az öntöttvas rácsokéra hajaz. A nagyobb méretű húsokkal is elbánik. Egy egész csirke sem jelenthet gondot neki, de a pizza készítéssel is megbirkózik. Más fémkiegészítőkkel viszont nem nagyon szeret érintkezni, a bevonat könnyen megsérül, ezért például a kebab szetthez vagy bordakosárhoz hasonló eszközöket mellőzd.
Rozsdamentes acél rács
Attól függően, hogy milyen vastag a rács (minél vastagabb, annál jobb) más-más célra használható. A vékony rácsozatú nem olyan tartós és nem is hagy igazán szép grilljeleket, de lassú sütésre nagyon alkalmas. Készíts vele olyan nagyobb húsokat, amelyeknél nem fontos a grilljel vagy a képregképzés. BBQ rácsként is beválik. A vastagabb típusú rács már szeletek és steakek sütésére is jó.
Krómbevonatos rács
Olcsó, nem túl tartós rács, ami hobbigrillezőknek ideális. Kiindulópontnak azért is megfelelő, mert univerzálisan használható: a zöldségektől kezdve a húsokon át szinte mindent elkészít. Hosszan tartó, lassú sütésre éppúgy alkalmas, mint gyorsan megsüthető rákok grillezésére.