Kezdő grillezők hibái 4. – A tisztítás kihagyása
- írta: SpaTrendOnline
- 2015.10.281
A tűz valóban hatékony tisztítószer, és van olyan edény, amelynek tesz jót a hosszú mosószeres áztatás, de a grill kitakarítása mégsem maradhat el. Mert bármit is gondolsz, a korábban leragadt étel nem a legmegfelelőbb ízesítő.
A tisztítás el ugyan nem hagyható, de az ideje optimalizálható a szokásaidhoz. Mivel az alapos tisztításra csak egy konyhai katasztrófa után és az elrakás előtt van szükség, ezért a legtöbb esetben egy pár perces procedúrával végezhetsz a feladattal. A rácsok és sütőfelületek tisztára kaparása akkor az ideális, ha azok még forróak, így ugyanis sokkal könnyebb lesz a ráégett dolgok eltávolítása. Ha mégsem szeretnél erre időt fecsérelni a sütés végeztével, inkább a vendégekkel együtt fogyasztanád el az elkészített ételt, akkor sincs semmi gond. Nem kell magadat ráerőszakolni a kaparásra vagy hamu ürítésre és az biztos, hogy a lehűlt grillt sem kell órákkal később újramelegítened. Ehelyett inkább a következő sütéskor a már meleg rácsokat tisztítsd meg, még mielőtt feltennéd az új ételt.
Ha a leégett ételmaradványokat nem távolítod el igen nagy az esély, hogy az új étel leragad vagy megváltozik az íze. A finoman fűszerezett csirke sem az igaz, hogy itt-ott égett sertésdarabok tarkítják. A rozsdamentes acél rácsokkal a legkönnyebb a dolgot, ezeknél elég bevetni egy erősebb kefét, és lekaparni az oda nem illő dolgokat. Az öntöttvas felületet egy puhább felülettel, mondjuk egy ronggyal töröld át.
A hamu és a lecsöpögő zsír eltávolítása már nehezebb feladat, de ha vásárlásnál figyelsz arra, hogy kivehető hamutálca vagy zsírfogó legyen a szerkezetben, ezzel is egy-kettőre végzel majd. Így már semmi sem zavarhatja az ízeket!