Kezdő grillezők hibái 2. – A korai faszén terítés
- írta: SpaTrendOnline
- 2015.10.281
Ha sikerült begyújtani a faszenet, még mindig nincs itt a sütés ideje. Talán ezt a köztes időszakot a legnehezebb kivárni, így nem csoda, ha sokakat legyőz az éhség, és a türelmes várakozás helyett, idő előtt széthúzzák a faszenet a sütéshez.
Ez az a hiba, amely nem tűnik véresen komolynak, de sokkal több nehézséget okoz, mint gondolnád. Ha azelőtt kezded el a sütést, hogy a faszén elérné a kellő hőfokot – mindenhol egyenletesen szürkévé válik – azzal kiszámíthatatlan sütési feltételeket teremtesz. Még mindig nem hangzik olyan szörnyen? Pedig mindez egyenetlen süléshez, behatárolhatatlan sütési időhöz és ízproblémákhoz vezethet.
A legfájóbb mindebben az, hogy az egyetlen védekezés ez ellen a türelem. Épp az a gyógymód, aminek a hiánya a probléma kialakulásához vezetett. A begyújtott faszenet tartsd együtt mindaddig, amíg az összes darab el nem éri ugyanazt a hőmérsékletet és egyforma színűvé nem válik. Csak ezután kezdheted meg a sütőtéren való széthúzását, hogy kialakítsd a sütőzónákat.
Ha eltérő kondícióban lévő szeneket használsz a grillezéshez, akkor a faszén hőfoka ugrásszerűen változhat egyik percről a másikra. A még fekete részek hirtelen begyulladnak és forróbbá válnak, ami könnyen megégetheti az ételt bizonyos helyeken, míg máshol nyers marad. Ha nem figyelsz az időzítésre, a grillezés egyik legfontosabb kritériumát, a hőszabályozást veszíted el a kontrollod alól. Ennek a problémának a leküzdésében kitűnő társ a Broil King Keg, ami beépített hőmérővel segíti munkádat.