Henry Ford és a szénbrikett
- írta: SpaTrendOnline
- 2014.11.171
Vajon mi köze van a legendás autómágnásnak a kerti grillek világához? És a modern tömeggyártás atyjaként elhíresült Ford tervezőasztaláról hogyan kerülhetett le egy faszén brikett prototípusa?
A megoldás nem is olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád: a válasz Henry Ford autógyárában keresendő. A mindig új utakat kereső üzletember azt vette észre, hogy a híres T-modelleket is készítő gyárában rengeteg fatörmelék marad vissza egy-egy dolgosabb nap után. Ezeket a darabokat gyűjtötte össze, hogy egy másik létesítményben faszénné dolgozzák a hulladékot.
Henry Ford egyik rokonával, E.G. Kingsforddal alapította az 1920-as években az akkor még Ford Charcoal-nak nevezett céget, amely a fatörmelékekből szénporral vegyítve grillek működtetésére alkalmas briketteket gyártott. A modern szénbrikettek készítőiként idővel aztán egyre nagyobb területet hajtottak ellenőrzésük alá, miközben Amerika szerte terjesztették terméküket. Ma már ugyan nem egyeduralkodók a piacon, de még mindig az USA egyik vezető vállalatáról van szó, amit idő közben Kingsford tiszteletére átneveztek.
A Kingsford vállalat széles termékpalettája minden kerti grillező igényét kielégíti. Az egyszerű faszén mellett különböző tulajdonságú briketteket is árulnak. Van könnyen gyújtható szén, karakteres füstöt adó hikori fával kevert változat vagy a hatalmas faszén darabokat adó mesquite fás típus, ami kellemes aromát kölcsönöz a sülteknek.
Henry Ford cége a különböző grilles kiegészítők és ruházatok mellett elsősorban a faszenes grillek világába hozott újdonságot. A cég legismertebb terméke az „eredeti” faszén, amelynek receptjével anno a két vállalkozó szellemű férfi belevágott a brikettek gyártásába. A fejlődés azonban nem állt meg és a régi mellett az újnak is helye van. Így kerülhetett fogalomba a verseny brikett, ami sokkal gyorsabban eléri a sütési hőmérsékletet, mint hagyományos társa. Ennek köszönhetően jelentősen lerövidül az előkészülési idő és hamarabb láthatsz neki az igazi feladatnak.