3 grilltipp a nyári hússütéshez, hogy messzire elkerülje a bajt
- írta: Peitli Csilla
- 2021.05.27
Hússal bánni egyik évszakban sem könnyű, de a nyár a nagy meleg miatt különösen veszélyes. Egy apró hiba könnyen komoly gyomorrontáshoz vezethet, ami egy éltre elveheti a kedvet a grillezéstől. Ennek megelőzéséhez adunk 3 hasznos tippet!
Nyersen soha!
A kacsamellet nem kell feltétlenül jól átsütni, és a marhahús is isteni csemege nyersen, de a csirke és a sertés esetében ez már nem megengedhető. Csirkét és sertés soha ne szolgáljon fel, ha az nem sült át teljesen, mert paraziták és fertőzések táptalaja lehet ez a gondatlanság! (Még a kutyának se adjon nyers csirkebőrt vagy sertésdarabokat, mert az ő szervezetük sem képes ellenállni a bajnak!)
Külön tálca a nyers húsnak!
Ha odafigyel, hogy ne szolgáljon fel félig átsült húst, akkor még csak fele részben végzett az elővigyázatossági intézkedésekkel. A fertőzések megelőzése kedvéért válassza szét a nyers hússal és a már kész étel érintkező eszközöket. Ha ugyanazon a deszkán szeleteli fel őket, akkor a tűz feleslegesen végezte el a fertőtlenítő munkáját.
Sütés előtt vegye ki a húst a hűtőből!
Ez a lépés a legrizikósabb viszont az ízek és a sütés egyenletessége miatt szükséges. Mielőtt a hús felkerül a grillre legalább 20-30 percig álljon szoba hőmérsékleten, hogy ne hidegen kerüljön a rácsokra. Ilyenkor a húst mindig lefedve, a rovaroktól és a napsugártól elzárva tartsa, hogy megelőzze a hús szennyeződését és romlását.